
adamkasani wrote:salam, ini just pkongsian...x tau la betol ke x...tp penjelasan logik yg kawan boleh pikir la dlm fenomena hikmat servis pembelah bulan nih, adalah seperti berikut:
hukum fizik yg berkaitan di namakan the conservation of energy principle= tenaga x boleh di reka drpd bnde yg x ade. dan tenaga juga x boleh di musnahkan. ia nya hanya boleh bertukar bntuk dr 1 jenis tenaga ke 1 jenis tenaga yg laen,
umpamanye, tenaga kimia-->tenaga elektrik, (bateri)
tenaga nuklear--->tenaga bunyi dan haba (bom nuklear)
tenaga haba---->tenaga elektrik (solar)
jd bdasarkan kpd prinsip ini, perubahan tenaga yg terlibat dlm servis sakti ini ialah
kinetic energy--->Potential energy---->kinetic energy
kinetic energy= tenaga yg berada di dalam objek2 yg bergerak.
Potential energy= tenaga yg terpendam di dalam objek2 yg
1)berada di kedudukan yg tinggi @
2)tenaga terpendam dr tindakan seperti spring yang d himpit menjadi rapat
(spring menyimpan tenaga yg boleh membuatkan spring itu melenting bila di lepaskan)
jadinye,
perbuatan ma lin apabila dia melontar bola ke atas,
tenaga/daya dr tangan malin akan tersimpan di dalam bola itu dalam bentuk tenaga kinetik , dan semasa bola itu berada di puncak, kesemua tenaga kinetik itu akan bertukar menjadi potential energy. di waktu ini, bola tersebut mempunyai jumlah tenaga yg maksimum dalam bentuk potential energy.
dan apabila dia turun, sepanjang perjalanan bola itu turun menuju ke bat, potential energy akan beransur2 bertukar menjadi kinetic energy hingga apabila bola itu menyentuh getah bat, kesemua potential energy itu sepatutnya sudah pon bertukar 100% menjadi tenaga kinetic.
kesannye, apabila tenaga kinetic di dalam bola itu sendiri di campor dgn daya yg dikenakan oleh bat arylate carbon dan getah high tension, memaksimumkan lagi pancutan bola itu apabila di serve.seperti yg di tunjuk kan di bawah:
Kinetic energy+energy from service > energy from service only
tp ni x tau la btol ke x...sebab kawan sdiri x leh lambung time serve, lambung karang bola x jumpe bat, miss jek..![]()
![]()
ayat2 mu sunggut power




JasTBS wrote:saya nak cuba jawab secara reverse psychology:
1. apakah yang kita selalu hilang semasa permainan ?
2. apakah tujuan service cecah bulan tu ?
jawapan :
1. focus
2. menghilangkan focus
kesimpulan yang boleh dibuat jangan lah hilang focus samada opponent serve rendah sederhana atau tinggi.
variasi2 pukulan service memang penting dan diperlukan dalam permainan tt, terutama apabila dalam situasi ketat. hehe.. on one hand you need that little edge but on the other hand, you need focus.
jangan sampai edge menghilangkan focus.

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests